تاریخچه و اهداف:

از سال ۱۳۸۲ محققین علاقمند به انجام تحقیقات بنیادی و کاربردی در زمینه بیماری های خود ایمنی هسته اولیه تشکیل مرکز تحقیقات خودایمنی را بنیان گذاری نمودند. در این هسته همکاران علوم پایه از رشته هایی چون ایمنی شناسی و بیوشیمی از یکسو و همکاران بالینی از رشته هائی چون روماتولوژی و نورولوژی از سوی دیگر نقش کلیدی و اساسی را دارا بوده اند. همکاران مذکور با تشکیل جلسات منظم هفتگی، از یک طرف دلائل نیاز به تشکیل قانونمند یک مرکز تحقیقات خودایمن را بررسی و از طرف دیگر همکاری های اولیه خود را در غالب طرحهای تحقیقاتی مشترک و پایان نامه های دانشجوئی آغاز نمودند. نتیجه برگزاری این نشستها از یکسو مشخص شدن نیاز کشور به ایجاد یک مرکز تحقیقات خودایمن به منظور مطالعه هدفدار و ارگانیزه بر روی اپیدمیولوژی، اتیولوژی، بهبود روشهای تشخیصی و درمانی و راه اندازی روشهای مناسب پیشگیری از بروز بیماری های خودایمنی و از سوی دیگر اجراء و اتمام بیش از ده طرح تحقیقاتی مشترک و چاپ و submit نمودن چندین مقاله علمی در سطح ژونالهای بین المللی بوده است. به علاوه نسبت به تشکیل بانک اطلاعات بیماران مبتلا به SLE, RA و MS نیز اقدام شده و نمونه های بیولوژیک این بیماران نیز تهیه و نگهداری شده است. پر واضح است که شکل گیری قانونمند مرکز تحقیقات خودایمنی به روند رو به رشد فعالیت های موجود کمک اساسی نموده و امکان گسترش فعالیـت ها و جذب سایر پژوهشگران علاقمند را نیز فراهم خواهد نمود. مدارک مربوط به هیت علمی موسس مرکز در سال ۱۳۸۵ به تایید معاونت محترم تحقیقات و فن آوری وزارت مطبوع رسیدو موضوع در جلسه مورخ ۱۸/۹/۸۵ کمسیون شورای گسترش وزارت مطبوع مطرح و پس از بررسی مدارک اعضاء هیئت علمی معرفی شده به تاسیس مرکز تحقیقات خود ایمنی موافقت اصولی بعمل آمد. همچنین درجلسه مورخ ۱۰/۸/۸۸ شورای کسترش دانشگاههای علوم پزشکی مرکز با تاسیس مرکز تحقیقات بیماریهای خود ایمنی موافقت قطعی بعمل آمد.

چشم انداز و ماموریت ها:

۱- سازماندهی نیروهای فعال پژوهشگر دانشگاه و علاقمند به مطالعه و تحقیق بر روی جنبه های مختلف بیماری های خودایمنی

۲- انجام مطالعات همه گیرشناسی بیماری های خود ایمنی و ایجاد بانک اطلاعاتی بیماران که از یکسو به روشن شدن شیوع 

بیماری های خودایمن و مشخص شدن روند رو به افزایش یا کاهش آنها کمک نموده و از سوی دیگر سهم بسزایی در تعیین اولویت تحقیقاتی و هدفگیری های بعدی مرکز تحقیقات خود ایمنی خواهد داشت.

۳- تهیه بانک ژنی از بیماری های خودایمن شایع در منطقه که ابزار اولیه و مورد لزوم پژوهشگران جهت بررسی عوامل ژنتیکی موثر در بروز بیماری های خودایمنی را فراهم خواهد نمود.

۴- تهیه بانک سرمی از بیماری های خودایمن شایع در منطقه.

۵- راه اندازی و تهیه روشهای جدید تشخیص بیماری های خود ایمن.

۶- طراحی و تولید داروهای بیولوژیک مورد استفاده در بیماری های خود ایمنی.

۷- کمک به انجام کار آزمونهای بالینی بر روی داروهای جدید تولید شده جهت درمان بیماری های خود ایمنی.

۸- ایجاد ارتباط با سایر مراکز تحقیقاتی داخل و خارج از کشور در زمینه های مشترک مورد علاقه. در این خصوص با توجه به نقش مهم مشتقات گیاهی در مهار یا تحریک سیستم ایمنی می توان از ارتباط مرکز تحقیقات خودایمن با مراکز تحقیقات شیمی گیاهی موجود در کشور نامبرد.

۹- ایجاد فضای مناسب جهت جذب دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی که علاقمند به مطالعه و تحقیق بر روی جنبه های مختلف بیماری های خودایمنی در غالب پروژه های کوچک یا پایان نامه های خود می باشند.

۱۰- ایجاد دوره های آموزشی - پژوهشی کوتاه مدت جهت دانشجویان تخصصی و فوق تخصصی بالینی در مرکز تحقیقات خودایمنی به منظور افزایش ارتباطات آموزشی و پژوهشی بین گروههای آموزشی بالینی با مرکز تحقیقات خودایمن.

۱۱- اطلاع رسانی و آموزش همگانی به مردم در خصوص معرفی بیماری های خود ایمن و چگونگی تشخیص و درمان بیماری های خودایمن به کمک تهیه جزوات راهنما و راه اندازی سایت اینترنتی مرکز تحقیقات خودایمن.